Assalammualaikumwarahmatullahiwabarakatuh, hehehehe hi hi hi. Ai kembali lagiiii, kali ni ai nak share resepi cewahhhhh resepi konon. Kahkahkah. Okay korang perasan tak kalau kat mall ada jual popiah seaweed yang by gram tu?? Serious yang itu mahal weh, dapat pun tak banyak. Kunyah 5 6 kali dah settle :( So disini ai nak share resepi & cara nak buat popaih seaweed yang sedap enak lazat dan disukai ramaii gitteww. Heheheh
Baiklahhh, bahan bahan yang kita kena ada untuk buat popiah seaweed ini adalah :
1) KULIT POPIAH - tak kisah size/brand apa pun, ikut pada kehendak korang hehehe. 1pkt akan ada 40slices kalau untuk yang brand bawah ni lah.
2) SEAWEED WRAP - tak kisah jugak apa brand, tapi cari yang ada logo HALAL ye gais ;) biasa setiap packaging ada 10pcs/pkt & kalau boleh size follow size kulit popiah.
3) TELUR - quantity telur yang nak digunakan ni depends kepada berapa peket seaweed wrap korang, so macam ai aritu ai guna 3biji untuk 4pkts seaweed.
Alright, actually bahan dia tak banyak pun. 3 jenis ni jee hehehe. So now cara cara nak buat :
1) Firstly, ambil sekeping kulit popiah, letakkan atas dulang ke apa. Kalau ai, letak atas tudung periuk je hahahahaha. Nak keje mudah kata kau.
2) Kemudian, pecahkan telur. Gaul (gaul ke? hahaha) macam nak buat telur dadar tu. Korang boleh la buh garam sikit ke/blackpepper kalau nak ada rasa. Macam ai dah tak buh dah, sebab seaweed tu dah ada rasa. Telur ni actually dia akan jadi gam untuk popiah seaweed ni. Lepas gaul, korang ratakan kat atas kulit popiah tu tadi, seluruh tempat ehh. Tapi jangan banyak sangat nanti jadi lembik susah nak gunting.
3) Lepas sapukan telur tu, ambil seaweed wrap tadi tu lapiskan atas kulit popiah yang dah disapu telur tadi tu & makesure melekat.
4) Dan ikuti balik dengan sapuan telur & kulit popiah. Taraaaaa siap sekeping hehehehe.
5) Bila dah siap tu, so korang boleh lah gunting lapisan popiah dengan seaweed tu ikut kesukaan korang, macam ai gunting 4segi je. Hehehe. Kalau gunting kecik kecik lagi comel, senang nak ngap. Kahkahkah.
6) Standby panaskan minyak, minyak kena cukup ye. Sebab kulit popiah ni kuat makan minyak, Bila minyak dah panas boleh lah start menggoreng. Tak payah goreng lama sangat sebab kulit popiah ni nipis, takut nanti hangus ireng pulak popiah seaweed korang hihihi. Bila dah nampak keperang tak berapa perang tu makan bolehlah angkat dan bersedia untuk disantap. gittew :D
Haaaa senangkan? Yelahhh senang je sebenarnya, nak buat dengan taknak jee :p So apa lagi p buat sekarangggg hahahha. Sekian saja resepi meletup hangit dari aiii. Kahkahkah babaiiii. Wassalam <3
No comments:
Post a Comment